Oldal kiválasztása

A narancs húsa mellett a narancs héja is számos jótékony hatással rendelkezik. Külön jó hír a fogyni vágyók számára, hogy a narancshéj magas rosttartalmának köszönhetően segíti a fogyást. Ezen kívül még számos jótékony hatása van. A heszperidin és az öregedést gátló bioflavonoid a narancs héjában és a húst körülvevő fehér részben található meg. Mire is jó még a narancshéj?

1. Véd a betegségekkel szemben

A narancshéjnak nagyon magas a C vitamin tartalma, aminek fontos szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében. A C vitamin megakadályozza a szabadgyökök kialakulását, segíti a Vas felszívódását. A szabadgyökök felelősek a rák és a szív és érrendszeri betegségek kialakulásáért. Gyors segítség pl.:  Pl.: influenza, megfázás, gyulladások.

2. Csökkenti a rák kialakulásának esélyét

Számos kutatásból kiderült, hogy a narancsban található limonoid sikeresen veszi fel a harcot a rák ellen, pl. gyomor, bőr, tüdő és vastagbél rák. Bizonyos ráktípusok kialakulását (pl. nyelőcsőrák) 40-50%-al csökkenti.

3. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterin szintet

Mivel tele van rostokkal és antioxidánsokkal ezért a narancs hasznos a koleszterinszint csökkentésére is.

4. Szép haj

A narancsban található vitaminoknak köszönhetően fogyasztásával fényesebb lesz a hajunk, a töredezett hajra is gyógyír.

5. Szebb bőr

Nem csak a C vitamin a szabadgyökök gyilkosa, hanem a narancsban található béta-karotin antioxidáns is, mely a bőr szépségéért felelős. Késlelteti a bőr öregedését és feszesebbé teszi azt.

6. Fehérebb fogak

A narancshéjban található egyik vegyület, a d-limonén hatékonyan távolíthatja el a fogakról az elszíneződéseket, még akkor is, ha dohányzás okozza. A rossz lehellet is megszüntethető a narancshéj rágcsálásával.

7. Másnaposság ellen is jó

Főzd a narancshéjat sós vízben fél óráig, majd a kihűlt főzetet idd meg. Garantáltan elűzi a másnapossággal járó kellemetlen érzéseket!

Kövess minket a Facebookon!